Nieuws

27 april 2022

VerspillingsMarkt stond op de Koningsmarkt van De Kruidhof Hortus van Friesland. Bezoekers konden genieten van een heerlijke tomatensoep geproduceerd met reststromen tomaten! Verder heeft VerspillingsMarkt gesproken met bezoekers om voedselverspilling onder de aandacht te brengen.

De markt stond in het teken van tuin & natuur. Er waren diverse deskundigen aanwezig om bezoekers te voorzien van tips en advies. Van tuinarchitectuur tot natuurfotografie en boomverzorging.

Ook was er voor de kinderen genoeg te doen. Kinderen konden zich laten schminken of lekker ravotten in de grote, natuurlijke speeltuin van De Kruidhof.

22 april 2022

VerspillingsMarkt gaat met een kraam op de Koningsdagmarkt van De Kruidhof Hortus van Friesland staan! Bezoekers kunnen heerlijke soepen van VerspillingsMarkt verwachten, gemaakt met reststromen van agrariërs om verspilling van deze producten onder de aandacht te brengen.

De markt staat in het teken van tuin & natuur. Er zijn diverse deskundigen aanwezig om bezoekers te voorzien van tips en advies. Van tuinarchitectuur tot natuurfotografie en boomverzorging. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen. Kinderen kunnen zich laten schminken of lekker ravotten in de grote, natuurlijke speeltuin van De Kruidhof. Daarnaast is er een prachtige, gratis speurtocht!

Kom gezellig langs op de Koningsdagmarkt op De Kruidhof Hortus van Friesland!

18 MAART 2022

Thaïse Theodora, student aan Hogeschool Van Hall Larenstein, doet voor haar scriptie onderzoek naar de mogelijkheden om wodka te ontwikkelen uit reststromen aardappelen voor VerspillingsMarkt.
Het onderzoek beoogt inzicht te krijgen in het mogelijke productieproces en marktkansen van wodka geproduceerd met reststromen aardappelen. Gisteren heeft er een werkbezoek plaatsgevonden bij Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen om meer kennis op te doen over beschikbare reststromen aardappelen. Het onderzoek is in februari gestart.

18 MAART 2022

Bent u werkzaam in retail, horeca, zorg, overheid, onderwijs of cultuur? Help ons door deze korte enquête in te vullen! Door het invullen van deze enquête helpt u ons om de behoefte naar een vraaggestuurd servicemodel voor lokaal geteelde kruiden, scheuten, kiemen en eetbare bloemen in kaart te brengen.

Bij het invullen van deze enquête ontvangt u twee vrijkaartjes voor De Kruidhof Hortus van Friesland in Buitenpost (geldig van 12-04-2022 t/m 15-10-2022) en maakt u kans op kookboek Groentebijbel van Mari Maris twv. €47,50!

Wij geven tien Groentebijbels weg onder de respondenten. U kunt kans maken tot 31 maart 2022 en winnaars worden 8 april 2022 gemaild. (Over de uitslag en toekenning van de prijs kan niet worden gecorrespondeerd.)

Alvast bedankt voor uw bijdrage in het onderzoek!

18 maart 2022

Bent u werkzaam in het primair of voortgezet onderwijs? Help ons door deze enquête in te vullen! Door het invullen van deze enquête helpt u ons om de behoefte naar een voedseleducatieprogramma voor leerlingen / scholieren in kaart te brengen onder onderwijsinstellingen om zodoende een programma te ontwikkelen die aansluit op de vraag.

Het project FjildLokaal is een samenwerking met Stichting Natuur Educatie Buitenpost / De Kruidhof Hortus van Friesland en Hogeschool Van Hall Larenstein om kansrijke en duurzame vernieuwing te stimuleren in de regio Noordoost Friesland. Eén van de doelstellingen van FjildLokaal is om toekomstige generaties te onderwijzen over het belang van duurzame, lokale voedselproductie en een gezond voedingspatroon door een voedseleducatieprogramma te ontwikkelen.

Vragenlijsten worden volledig anoniem verwerkt om privacy te waarborgen. De enquête bestaat uit een aantal meerkeuzevragen. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 5 minuten. Bij het invullen van deze enquête ontvangt u twee vrijkaartjes voor De Kruidhof Hortus van Friesland in Buitenpost (geldig van 12-04-2022 t/m 15-10-2022) en maakt u kans op kookboek Groentebijbel van Mari Maris twv. €47,50! Wij geven tien Groentebijbels weg onder de respondenten. U kunt kans maken tot 31 maart 2022 en winnaars worden 8 april 2022 gemaild. (Over de uitslag en toekenning van de prijs kan niet worden gecorrespondeerd.)

Alvast bedankt voor uw bijdrage in het onderzoek!

7 maart 2022

Artikel: Fossylfrij Fryslân, 7 maart 2022, door redactie

Het project Verspillingsmarkt blijft stappen zetten, ditmaal met het concept FjildLokaal. Dit is een samenwerking tussen Freon Grien, Freon Van Hall Larenstein en De Kruidhof Hortus van Friesland. De bedoeling is een maatschappelijk verdienmodel te bedenken rondom lokale en duurzame voedselproductie.

Samenwerking

Het concept dient om ‘schakels in de voedselketen te inspireren en activeren om lokaal te gaan consumeren/produceren’, zo meldt onze Freon via de eigen kanalen. FjildLokaal mikt nu op het lokaal telen van kruiden, scheuten, kiemen en eetbare bloemen. Bedrijfskunde-studenten van de Hanzehogeschool Groningen gaan het project ondersteunen.

2 maart 2022

Vier studenten van de opleiding Bedrijfskunde aan Hanzehogeschool Groningen gaan onderzoek doen naar de strategische benadering van beoogde segmenten voor FjildLokaal. FjildLokaal heeft als doel om een ecologisch en maatschappelijk verdienmodel te ontwikkelen voor duurzame, lokale voedselproductie dat schakels in de voedselketen inspireert en activeert om lokaal te gaan consumeren/produceren en om toekomstige generaties te onderwijzen doormiddel van een educatieprogramma (lesmateriaal, workshops, activiteiten en lezingen) over het belang van duurzame, lokale voedselproductie en een gezond voedingspatroon.

FjildLokaal wil daarom in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein en botanische tuin De Kruidhof kruiden, scheuten, kiemen en eetbare bloemen lokaal en vraaggestuurd gaan telen om zodoende het gebruik van deze prachtige producten te stimuleren.

Met het onderzoek wordt beoogt inzicht te verkrijgen in de strategische benadering van beoogde segmenten voor het ecologisch en maatschappelijk verdienmodel van FjildLokaal.

12 Februari 2022

Acht keer een aardappelhapje op je bord verveelt niet

Artikel: Friesch Dagblad, 12 februari 2022, door Theo Klein

Koks in opleiding maken gerechten van ‘ongeschikte aardappelen’

Voedselverspilling

Een wafeltje van aardappelpuree met paling, aardappelsoep met worstjes en bleekselderij, aardappel met onderdruk gerookte wortel dat deed denken aan gerookte zalm. Liefs acht gerechtjes wisten jonge koks in opleiding van ROC Friese Poort vrijdagochtend te maken met ‘niet geschikte’ aardappelen.

Met 32 gasten zat het restaurant van De Kruidhof in Buitenpost vrijdag aan zijn corona-taks. De lunch met de aardappelgerechten was georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt, ROC Friese Poort en de Friese Milieu Federatie om de voedselverspilling aan de kaak te stellen. “Het is te gek voor woorden, maar is een aardappel te groot of te klein of zit er een deukje in dan wordt. Het als afval gezien”, zegt Marieke van der Hoek van de Friese Milieufederatie.

Alleen aardappelen met een doorsnede tussen vier en zes centimeter komen in de winkel

De meeste van die aardappelen worden verwerkt tot zetmeelproducten of aan dieren gevoerd. “Het komt zo wel in onze voedselketen, maar de boer krijgt voor veevoeraardappelen veel minder dan consumentenaardappelen.” Een deel brengt echter voor de boer zo weinig op dat het niet loont te oogsten.

Knoeperd

Volgens Tjalke Stoelwinder van aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, die de aardappelen leverde, komen inderdaad alleen aardappelen met een doorsnee tussen vier en zes centimeter in de winkel. Die consumentenmaat is volgens hem al zo lang hij in de aardappelhandel zit en dat is zeker 25 jaar. “Mensen willen niet twee aardappelen in een zakje van een kilo. De horeca zou afwijkende maten wel kunnen verwerken, maar niemand zit te wachten op een knoeperd van een aardappel op zijn bord.”

Prijs

Die consumentenmaat is echter vooral belangrijk voor de prijs die een boer voor zijn aardappelen krijgt. Verspilling vindt volgens hem vooral bij de consumenten plaats. “Vroeger aten de mensen elke dag aardappelen. Had je een paar over dan gebruikte je die een dag later weer. Nu hebben mensen zoveel alternatieven met rijst en pasta. Als ze vierhonderd gram uit een zakje gebruiken, dan verpietert de rest omdat ze pas een week later weer eens aardappelen op het menu hebben staan.” De resterende aardappel niet meer hoeven te verpieteren maar tot culinaire hoogstandjes zijn te verwerken, lieten de leerling-koks zien. De recepten komen op de websites van de drie organisatoren te staan, vertelt Van der Hoek. “En er komt ook een kookboekje. Van alle gerechten zijn daarom gelijk ook foto’s gemaakt voor in het boekje.”

12 februari 2022

Piepershow: grote en lelijke aardappelen zijn best te doen

Artikel: Leeuwarder Courant, 12 februari 2022, door Melle Veltman

Wat kun je allemaal met aardappelen die niemand wil hebben? Best veel, zo bleek gisteren tijdens de Piepershow in Buitenpost.

Het zal je maar gebeuren. Zit je chic te tafelen, komt de bediening langs voor een korte toelichting: “Ja, we hadden toevallig nog wat makreel in de koelkast liggen.” Of: “Dit was aardappelijs, maar ondertussen is het eerder een milkshake. Maar dat is alsnog wel lekker.” Het is dan ook geen alledaagse lunch, vrijdag bij de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Het is een Piepershow, uitgevoerd door koks in opleiding van ROC Friese Poort en georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt en de Friese Milieu Federatie (FMF). In de hoofdrol: de verspilde aardappel.

Verspilde aardappelen zijn er in alle soorten en maten. De ene ziet er simpelweg niet uit (diepe kloven, veel beschadigde plekken), de andere is te groot voor de supermarkt (je zal maar een anderhalve kilozak aardappelen kopen waar maar één aardappel in zit. Trouwens, reuze aardappelen passen ook niet in elke machine). Maar één ding hebben verspilde aardappelen gemeen. Ze zijn eigenlijk best goed te doen. Om dat te bewijzen, is er aardappelwijn, aardappelsoep en een moesje van aardappel gegarneerd met gefrituurde aardappelschil.

Tussendoor is het tijd voor feitjes. Wist je dat 10 tot 15 procent van aardappelen om kosmetische redenen ongeschikt is voor retail en horeca? Het doel is om mensen bewust te maken van voedselverspilling, vertelt Marieke van der Hoek van FMF. “We zijn geneigd om producten te kopen die nog een week meegaan, maar eigenlijk is dat zonde. Al het andere wordt dan gewoon weggegooid.” Studenten geeft ze dan ook de taak mee: ga een kwartier naar de winkel en koop zoveel mogelijk op datum. Hoe dan ook, de gasten (van aardappelverkoper tot worstenmaker) laten het zich smaken en het tafelgesprek is uiteraard verspilling.