Woensdag 14 juni is Fjild op bezoek geweest bij Super Sociaal in Helmond.
Een prachtig initiatief waarbij mensen in financieel kwetsbare situaties 30% voordeliger boodschappen kunnen halen. Mensen met leefgeld ver onder het minimum betalen gemiddeld 70% minder. De winkel kent ondertussen 450 verschillende producenten in het assortiment en heeft een prachtige SRV wagen als rijdende winkel!
Graag bedanken wij Wim voor het warme welkom, de rondleiding en het beantwoorden van onze vragen!
Op 8 juni heeft Fjild VerspillingsMarkt en stichting Boeren voor Buren een cheque ter waarde van €312,50 uitgegeven aan de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Buitenpost (Fontijnkerk).
De cheque is uitgegeven in natura, dus verse aardappelen, groente en fruit voor het organiseren van een buurtfeest aanstaande zaterdag! Gisteren was de eerste levering en aankomende twee weken de tweede en derde levering!
Het geld is opgehaald tijdens de Energiemarkt in Surhuisterveen op zaterdag 18 maart.
Lea van der Tuin-Kuipers, wethouder Duurzaamheid van gemeente Achtkarspelen hielp de kok van De VerspillingsMarkt bij de voorbereiding van traditionele Oekraïense bietensoep.
Behalve rode bietensoep was er veel meer te verkrijgen op de Energiemarkt die een paar honderd bezoekers trok. Bedrijven en de Gemeente Achtkarspelen gaven informatie over energiezuinig wonen, er waren biologische streekproducten, een repaircafé, een waterstofauto die zelf tosti’s maakte maar ook elektrische auto’s en scooters.
In een talentenwerkplaats, een omgebouwde SRV-wagen, knutselde de jeugd er flink op los. Veel animo was er ook voor tweedehands kleding en de stand van het Fixteam Surhuisterveen, een initiatief van de gemeente en Plaatselijk Belang.
Wethouder Van der Tuin: ,,De ‘fixers’ komen bij de mensen thuis en voeren gratis energiebesparende maatregelen uit. Denk aan het installeren van radiatorfolie, een douchetimer, tochtstrippen en een brievenbusborstel. Daarmee wordt jaarlijks al gauw een paar honderd euro bespaard.’’
Fjild VerspillingsMarkt en stichting Boeren voor Buren wil in het bijzonder gemeente Achtkarspelen bedanken voor deze mooie actie! De bewoners waren erg dankbaar en gaan met plezier aan de slag om heerlijke gerechten te maken van de geleverde producten voor het buurtfeest aanstaande zaterdag bij de Fontijnkerk in Buitenpost!
De oplettende luisteraar van RTV NOF heeft het vast gehoord: Fjild was zaterdagmiddag te gast in de radio-uitzending van omroep RTV NOF! In de uitzending heeft Fjild het veldonderzoek en de pilot voor FjildMarkt toegelicht.
Fjild is in samenwerking met Rabobank en stichting Boeren voor Buren bezig met het opzetten van een pilot: FjildMarkt. Dit is een pilot, waarbij de organisatie lokale boeren wil koppelen aan gezinnen/huishoudens die moeilijker kunnen rondkomen. Mensen kunnen bij FjildMarkt goedkoper boodschappen doen en betalen gemiddeld slechts ongeveer 70% van de normale supermarktprijs wat betreft aardappelen, groente, fruit, kruiden en peulvruchten.
Voor de pilots is Fjild momenteel veldonderzoek aan het doen om de behoefte naar betaalbare AGF onder de doelgroep (mensen die het financieel lastig hebben in gemeente Achtkarspelen en Leeuwarden) in beeld te brengen en om inzicht te krijgen in hoe zij de doelgroep kunnen bereiken.
In samenwerking met Fjild, Rabobank en stichting Boeren voor Buren, willen we je vragen om onderstaande vragenlijst in te vullen. Met deze informatie wordt de behoefte naar sociale boerderijwinkel (in Kootstertille) en sociale groene zaak (in Leeuwarden Oost) van FjildMarkt onderzocht.
Wat is FjildMarkt?
FjildMarkt is er voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Mensen kunnen bij FjildMarkt goedkoper boodschappen doen en betalen gemiddeld slechts ongeveer 70% van de normale supermarktprijs.
De vragenlijst zal ongeveer 10 minuten duren. Enkel de onderzoekers zullen jouw antwoorden te zien krijgen. De vragenlijst is dus volledig anoniem. Daarbij zijn er geen juiste of foute antwoorden, we vragen je graag zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Het invullen van de vragenlijst is vrijwillig.
Vandaag, 21 april 2023, is er een artikel in het Friesch Dagblad verschenen over het terugbrengen van voedselverspilling.
Ook project VerspillingsMarkt en het kookboek, dat momenteel in samenwerking met Horeca ROC Friese Poort Sneek wordt ontwikkeld, is benoemd in het artikel!
Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het artikel hier gratis terug.
Op donderdagochtend 6 april heeft er een overleg plaatsgevonden tussen Fjild VerspillingsMarkt en ROC Friese Poort Sneek (KIEM) voor het ontwikkelen van een kookboek. Het doel van het kookboek is om te koken met minimaal gebruik van ingrediënten, energie en water. Gezond, vers en lokaal zijn de kernwaarden voor het aanstaande kookboek!
VerspillingsMarkt kwam langs bij zelf-oogstbare tuin De kleine boerderij in Oosterwolde met trays vol prachtige koolplantjes. Door de donatie kan De kleine boerderij over een paar maanden honderden kolen weggeven aan mensen met een kleine beurs.
Lea van der Tuin-Kuipers, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Achtkarspelen, heeft zaterdag 18 maart de Energiemarkt in Surhuisterveen op ludieke wijze geopend. De wethouder hielp VerspillingsMarkt bij de voorbereiding van bietensoep. Daarbij werd een bijzondere groentesnijder gebruikt die rode bieten en wortels razendsnel in stukjes hakte. De opbrengst 312,50 van de soep, die op de markt in emmertjes verkocht werd, is bestemd voor een goed doel; het ondersteunen van vluchtelingen uit de Oekraïne die momenteel in Friesland verblijven.
Behalve rode bietensoep, een traditioneel gerecht in de Oekraïne, was er veel meer te verkrijgen op de Energiemarkt die een paar honderd bezoekers trok. Bedrijven en de Gemeente Achtkarspelen gaven informatie over energiezuinig wonen, er waren biologische streekproducten, een repaircafé, een waterstofauto die zelf tosti’s maakte maar ook elektrische auto’s en scooters. In een talentenwerkplaats, een omgebouwde SRV-wagen, knutselde de jeugd er flink op los. Veel animo was er ook voor tweedehands kleding en de stand van het Fixteam Surhuisterveen, een initiatief van de gemeente en Plaatselijk Belang. Wethouder Van der Tuin: ,,De ‘fixers’ komen bij de mensen thuis en voeren gratis energiebesparende maatregelen uit. Denk aan het installeren van radiatorfolie, een douchetimer, tochtstrippen en een brievenbusborstel. Daarmee wordt jaarlijks al gauw een paar honderd euro bespaard.’’
Dankzij de steun van Rabobank kon stichting Boeren voor Buren in samenwerking VerspillingsMarkt vandaag voor de 8e keer groente, fruit en kruiden leveren aan het Rode Kruis Nederland in Zandvoort. Daar worden 100 Oekraïners, waarvan 23 kinderen, opgevangen sinds de oorlog uitbrak
Vandaag werden we verwelkomd met blije gezichten, hartverwarmende verhalen, traditionele gerechten, live muziek en geschenken. Bovenop de groente, fruit en kruiden van Vereniging FlevoFood en VaVersa doneerde de VerspillingsMarkt 100 kg Friese aardappelen, rode bieten soep en speelgoed. Een feestelijke dag, waarbij we erg dankbaar zijn om deze duurzame samenwerkingen.
Actueler dan ooit krijgen, met de hedendaagse energiecrisis en voedsel prijsstijgingen, steeds meer gezinnen hebben het moeilijk om rond te komen aan het eind van de maand. Daar willen Rabobank en Fjild VerspillingsMarkt, in Friesland verandering in brengen. Onder begeleiding van stichting Boeren voor Buren worden twee sociale pilots uitgevoerd. Met als missie om structureel gezonde, verse en betaalbare groente, fruit en kruiden van boeren uit de regio toegankelijk maken voor huishoudens met een kleine portemonnee.
Stichting Boeren voor Buren is een non-profitorganisatie en voorziet lokale, verse en betaalbare groente, fruit en kruiden voor huishoudens met een kleine portemonnee in Amsterdam en omstreken. Door de voedselketen zo kort mogelijk te houden zetten zij niet alleen in op armoedebestrijding, gezondheidsbevordering, maar eveneens op een duurzame voedselproductie.
Ook in Friesland stijgt het aantal gezinnen dat moeilijk kan rondkomen explosief met in 2020 22.900 huishoudens met een inkomen tot de lage inkomensgrens (Data Fryslân, 2021). Dit heeft consequenties voor de voedselkeuzes die mensen maken, meestal leidend tot meer ongezonde keuzes (vaak goedkoper). Tegelijkertijd hebben veel boeren in Nederland te kampen met overschotten en/of onredelijk lage prijzen voor hun groente en fruit dat bijvoorbeeld wat groter of kleiner is dan dat je normaal in winkels ziet.
In het bij elkaar brengen van enerzijds het aanbod van gezonde producten van lokale boeren en anderzijds kwetsbare bewoners voorzien van betaalbaar voedsel, zien wij een kans. Doordat we de voedselketen verkorten en met buitenbeentjes te werk gaan kunnen de Nederlandse boeren een redelijke prijs krijgen voor hun producten en huishoudens in armoede een betaalbare prijs.