Nieuws

16 januari 2023

Rabobanken in Friesland hebben in samenwerking met De Verspillingsmarkt in Buitenpost op 16 januari 2023 verse stamppot pakketten uitgereikt aan de Voedselbanken in Friesland. Rabobank wil op deze wijze steun bieden aan de Voedselbanken die momenteel voor grote uitdagingen staan. 

“Door de huidige inflatie stijgt de behoefte aan voedselpakketten”, aldus Corry Vlasma, Business Development Manager van Rabobank. In Friesland maken op dit moment ruim 2000 huishoudens gebruik van de faciliteiten van de Voedselbank. Doordat er meer mensen gebruik maken van de voedselbank is er met enige regelmaat een tekort aan verse producten.

 

Rabobank heeft onlangs contact gelegd met De Verspillingsmarkt. Deze organisatie ontwikkelt zich als het kenniscentrum van Noord-Nederland op het gebied van voedselverspilling. Het tegengaan van verspilling wordt onder andere gedaan door producten in te zetten die om ‘cosmetische’ redenen niet aansluiten bij de wensen van de markt. “Deze producten zijn onder andere afkomstig uit akker- en tuinbouw en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie ingezet”, aldus Theo Jansma, aanjager bij de Verspillingsmarkt. 

Het verstrekken van de verse voedselpakketten is een eerste aanzet tot ondersteuning van de Voedselbanken in Friesland. Rabobank gaat in 2023 verder kijken in welke vorm ze de Voedselbanken kan ondersteunen. “Wij zijn als coöperatie verankerd in de lokale samenleving”, zegt Corry Vlasma. “Wij willen die samenleving graag versterken met onze kennis, ons netwerk, financiële middelen en verbindingskracht. Samen kunnen we meer bereiken. De ondersteuning van de voedselbanken is daar een mooi voorbeeld van”. 


28 november 2022

Wij zijn zes vierdejaars studenten Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen. Als onderdeel van het afstuderen doen wij een onderzoek in opdracht van Fjild | VerspillingsMarkt, gericht op het duurzamer aanbieden van reststromen van AGF-producten (Aardappel, Groente en Fruit) van agrariërs/telers. Om met betrouwbare resultaten voor ons onderzoek te komen, is uw mening van groot belang! Met de uitkomsten van het onderzoek wordt gekeken hoe de agrariër/teler geholpen kan worden om de reststromen te verwaarden en natuurlijk om voedselverspilling te voorkomen (voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.verspillingsmarkt.nl). Het project VerspillingsMarkt wordt mede mogelijk gemaakt door het Fjildlab, het veldlaboratorium voor het versterken van de circulaire economie en een duurzame landbouwsector.
Hiervoor hebben wij een enquête opgesteld. Het invullen van de enquête duurt enkele minuten. Wij waarderen het enorm als u de tijd wil nemen om deze in te vullen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben horen wij dit graag en ook als u met ons in gesprek wil komen, kunt u mailen naar an.siegers@st.hanze.nl

De link naar de enquête: https://www.survio.com/survey/d/Q5J5E2G2C3O5L7V6B
Onder alle deelnemers aan de enquête worden drie Groentebijbels van Mari Maris (t.w.v. 35,- euro) verloot. Bij voorbaat dank voor het invullen,
Inez Knoop, Silvia Tigelaar, Anneloes Siegers, Colinda Stam, Laurien Sanders en Floor Room Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen

25 november 2022

In samenwerking met de Friese Ambassade zijn er vanochtend appels en peren geplukt bij Rin Krap in St. Jacobiparochie. Het fruit is geoogst en wordt geperst tot fruitsap. Verkrijgbaar vanaf 1 januari 2023 bij B!zonder van Friese Ambassade.

25 november 2022

Op vrijdag 25 november heeft VerspillingsMarkt een gastcollege verzorgd bij ROC Friese Poort Sneek. Onder begeleiding van Gerard Voskuilen gaan 13 studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine een challenge aan om een product te ontwikkelen uit reststromen brood, aardappelen en groenten. Succes studenten!

24 november 2022

Hallo iedereen, het is weer tijd om ons in te zetten voor de VerspillingsMarkt om doelgroepen te inspireren, activeren en verbinden om voedselverspilling te voorkomen. Ook dit jaar gaan we dat doen met het event’ Happy No Waste’. Echter doen we het dit jaar in een hele week… de ‘Happy No Waste Week’. Dit jaar neemt klas 1C en 1D Live Communicatie het organiseren van het Happy No Waste event over. Zij zijn met een geheel nieuw concept gekomen: de Happy No Waste Week met 10 workshops/events/acties.

23 november 2022

In oktober is het seizoen traditioneel afgesloten met de Oogstdag, Fruitshow en informatie over voedselverspilling op De Kruidhof. Kinderen vermaakten zich met leuke educatieve programma’s. Al met al een zeer geslaagde seizoen afsluiter! De Kruidhof is nu gesloten voor het publiek, maar nog steeds op afspraak te bezoeken. De multifunctionele ruimte wordt verbouwd naar een onderzoekscentrum, veldlaboratorium en kenniswerkplaats, o.a. Voor de VerspillingsMarkt. Inmiddels is de verbouwing van start gegaan. Dit jaar wordt de ruimte gesloopt en vanaf begin volgend jaar wordt de ruimte naar de huidige wensen verbouwd. In de multifunctionele ruimte worden 2 keukens geplaatst waar o.a. voor demonstraties, workshops en onderwijs kunnen worden gegeven. De VerspillingsMarkt staat te trappelen om de nieuwe ruimte in gebruik te mogen nemen. In onze volgende nieuwsbrief vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden en het programma voor 2023.

15 november 2022

VerspillingsMarkt (uitgenodigd door CircleOfFood) mocht samen met Maarten Pennewaard van het LC en Tom Zwerver van ROC Friese Poort het jaarlijkse terugkerend wedstrijd tussen de gespecialiseerd koks jureren. Met als thema de verspilde appel. Maak een dessert en verwerk de hele appel. Complimenten aan alle studenten voor de creativiteit en enthousiaste verhalen en 14 mooie smaken. Uiteraard de felicitaties aan de winnaars: Max, Youri en Justin.

14 november 2022

Studenten van Van Hall Larenstein krijgen de opdracht een productieproces- en locatie te ontwerpen op basis van eerder verworven productontwikkeling en literatuurstudie. Het proces zal voor studenten Voedingsmiddelentechnologie betrekking hebben op de productie van stampotbrood. Het procesontwerp bevat de volgende aspecten:procestechnologie, procescontrole, TQM, procesontwerp, productdefiniëring, duurzame technologie, productielogistiek, kostprijs, investeringen. Het ontwerp wordt gemaakt door een projectteam van 4-6 studenten. Elke student is verantwoordelijk voor een aantal aspecten van het ontwerp. Voor dit aspect doet de student voorstellen aan het projectteam. De gemaakte keuzes moeten verantwoord worden. In het projectteam beslissen alle leden mee over de uiteindelijke keuzes in het ontwerp. Het eindproduct van de module is een ontwerp voor een productieproces- en locatie. Dit ontwerp wordt in een rapport beschreven en mondeling gepresenteerd aan de VerspillingsMarkt.

10 november 2022

jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood retour gestuurd naar de leverancier. Daarvan is circa 50.000 ton geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Maar hoe? Onder leiding van Peter Weegels (directeur European Bakery Innovation Centre) gingen op donderdag 10 november studenten van Mbo Life Sciences en Hogeschool van Hall Larenstein aan de slag. Het resultaat: versuikerde broodpasta, ontstaan door een enzymatische omzetting van zetmeel in brood. Een bruikbaar ingrediënt voor koekjes, stroop, cupcakes, bier en ijs! Proef, deel het enthousiasme en haak aan!

7 november 2022

Productontwikkeling met Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences! Op dinsdag 8 november hebben groepen studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein producten gepresenteerd ontwikkeld uit reststromen van agrariërs uit Noordoost Friesland en reststromen kruiden van De Kruidhof, in opdracht van de VerspillingsMarkt. Zo is er ‘stampotbrood’ gepresenteerd die voornamelijk geproduceerd zijn met reststromen aardappelen, wortelen, uien en tuinkruiden. Daarnaast heeft een groep studenten ‘babyvoeding’ ontwikkeld uit reststromen aardappelen, groenten, fruit en tuinkruiden.