Nieuws

6 oktober 2023

De Dutch Food Week is dé nationale week waarin heel Nederland bewust wordt gemaakt van duurzaam voedsel. Door honderden nationale en lokale activiteiten die in de week van 7 t/m 14 oktober plaatsvinden kan iedereen meedoen. Op vrijdag 6 oktober wordt de Dutch Food Week 2023 officieel geopend. De landelijke opening vindt plaats in Arnhem. Door een samenwerking van Fjild VerspillingsMarkt, Voedselbank Achtkarspelen en Rabobank wordt er ook in Friesland een lokale opening georganiseerd op diezelfde 6 oktober.

Programma
In de ochtend is er een interactief educatieprogramma op De Kruidhof in Buitenpost voor leerlingen van het Lauwers College. Voedselverspilling, armoede en voedselbanken staan hierin centraal. Er zijn gastsprekers, er wordt een voedingsquiz gespeeld en er is een blindproeverij met hapjes geproduceerd van reststromen door agrariërs uit Friesland. Vervolgens verplaatst het programma zich richting de voedselbank in Surhuisterveen waar door Fjild en Rabobank 65 borrelplanken worden aangeboden aan de gezinnen die afhankelijk zijn van deze voedselbank.

Lange borrelplank met streekproducten
Zogezegd vindt de landelijke opening plaats in Arnhem. Hier zullen producenten en innovatieve ondernemers (h)eerlijke producten aanbieden. Dit jaar is het thema van de Dutch Food Week ‘Weet wat je eet’. Er wordt een markt georganiseerd en kennis gemaakt met streekproducten. Deze streekproducten worden aangeboden op een lange borrelplank uit verschillende regio’s. Vanuit Friesland wordt er ook meegedaan aan deze lange borrelplank. Door Fjild VerspillingsMarkt is er een borrelplank ontwikkeld met reststromen van aardappelen, groenten en fruit afkomstig van agrariërs uit Friesland. Volgend jaar is de nationale aftrap van de Dutch Food Week 2024 namelijk in Bolsward, daarom is dit alvast een mooi ‘voorproefje’ op de komende editie.

14 juni 2023

Woensdag 14 juni is Fjild op bezoek geweest bij Super Sociaal in Helmond.

Een prachtig initiatief waarbij mensen in financieel kwetsbare situaties 30% voordeliger boodschappen kunnen halen. Mensen met leefgeld ver onder het minimum betalen gemiddeld 70% minder. De winkel kent ondertussen 450 verschillende producenten in het assortiment en heeft een prachtige SRV wagen als rijdende winkel!

Graag bedanken wij Wim voor het warme welkom, de rondleiding en het beantwoorden van onze vragen!

8 juni 2023

Op 8 juni heeft Fjild VerspillingsMarkt en stichting Boeren voor Buren een cheque ter waarde van €312,50 uitgegeven aan de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Buitenpost (Fontijnkerk).

De cheque is uitgegeven in natura, dus verse aardappelen, groente en fruit voor het organiseren van een buurtfeest aanstaande zaterdag! Gisteren was de eerste levering en aankomende twee weken de tweede en derde levering!

Het geld is opgehaald tijdens de Energiemarkt in Surhuisterveen op zaterdag 18 maart.

Lea van der Tuin-Kuipers, wethouder Duurzaamheid van gemeente Achtkarspelen hielp de kok van De VerspillingsMarkt bij de voorbereiding van traditionele Oekraïense bietensoep.

Behalve rode bietensoep was er veel meer te verkrijgen op de Energiemarkt die een paar honderd bezoekers trok. Bedrijven en de Gemeente Achtkarspelen gaven informatie over energiezuinig wonen, er waren biologische streekproducten, een repaircafé, een waterstofauto die zelf tosti’s maakte maar ook elektrische auto’s en scooters.

In een talentenwerkplaats, een omgebouwde SRV-wagen, knutselde de jeugd er flink op los. Veel animo was er ook voor tweedehands kleding en de stand van het Fixteam Surhuisterveen, een initiatief van de gemeente en Plaatselijk Belang.

Wethouder Van der Tuin: ,,De ‘fixers’ komen bij de mensen thuis en voeren gratis energiebesparende maatregelen uit. Denk aan het installeren van radiatorfolie, een douchetimer, tochtstrippen en een brievenbusborstel. Daarmee wordt jaarlijks al gauw een paar honderd euro bespaard.’’

Fjild VerspillingsMarkt en stichting Boeren voor Buren wil in het bijzonder gemeente Achtkarspelen bedanken voor deze mooie actie! De bewoners waren erg dankbaar en gaan met plezier aan de slag om heerlijke gerechten te maken van de geleverde producten voor het buurtfeest aanstaande zaterdag bij de Fontijnkerk in Buitenpost!

27 mei 2023

De oplettende luisteraar van RTV NOF heeft het vast gehoord: Fjild was zaterdagmiddag te gast in de radio-uitzending van omroep RTV NOF! In de uitzending heeft Fjild het veldonderzoek en de pilot voor FjildMarkt toegelicht.

Fjild is in samenwerking met Rabobank en stichting Boeren voor Buren bezig met het opzetten van een pilot: FjildMarkt. Dit is een pilot, waarbij de organisatie lokale boeren wil koppelen aan gezinnen/huishoudens die moeilijker kunnen rondkomen. Mensen kunnen bij FjildMarkt goedkoper boodschappen doen en betalen gemiddeld slechts ongeveer 70% van de normale supermarktprijs wat betreft aardappelen, groente, fruit, kruiden en peulvruchten.

Voor de pilots is Fjild momenteel veldonderzoek aan het doen om de behoefte naar betaalbare AGF onder de doelgroep (mensen die het financieel lastig hebben in gemeente Achtkarspelen en Leeuwarden) in beeld te brengen en om inzicht te krijgen in hoe zij de doelgroep kunnen bereiken.

26 mei 2023

Beste inwoner van Friesland,

In samenwerking met Fjild, Rabobank en stichting Boeren voor Buren, willen we je vragen om onderstaande vragenlijst in te vullen. Met deze informatie wordt de behoefte naar sociale boerderijwinkel (in Kootstertille) en sociale groene zaak (in Leeuwarden Oost) van FjildMarkt onderzocht.

 

Wat is FjildMarkt?

FjildMarkt is er voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Mensen kunnen bij FjildMarkt goedkoper boodschappen doen en betalen gemiddeld slechts ongeveer 70% van de normale supermarktprijs.

 

De vragenlijst zal ongeveer 10 minuten duren. Enkel de onderzoekers zullen jouw antwoorden te zien krijgen. De vragenlijst is dus volledig anoniem. Daarbij zijn er geen juiste of foute antwoorden, we vragen je graag zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Het invullen van de vragenlijst is vrijwillig.

We willen je alvast bedanken voor jouw hulp!

18 maart 2023

Lea van der Tuin-Kuipers, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Achtkarspelen, heeft zaterdag 18 maart de Energiemarkt in Surhuisterveen op ludieke wijze geopend. De wethouder hielp VerspillingsMarkt bij de voorbereiding van bietensoep. Daarbij werd een bijzondere groentesnijder gebruikt die rode bieten en wortels razendsnel in stukjes hakte. De opbrengst 312,50 van de soep, die op de markt in emmertjes verkocht werd, is bestemd voor een goed doel; het ondersteunen van vluchtelingen uit de Oekraïne die momenteel in Friesland verblijven.

Behalve rode bietensoep, een traditioneel gerecht in de Oekraïne, was er veel meer te verkrijgen op de Energiemarkt die een paar honderd bezoekers trok. Bedrijven en de Gemeente Achtkarspelen gaven informatie over energiezuinig wonen, er waren biologische streekproducten, een repaircafé, een waterstofauto die zelf tosti’s maakte maar ook elektrische auto’s en scooters. In een talentenwerkplaats, een omgebouwde SRV-wagen, knutselde de jeugd er flink op los. Veel animo was er ook voor tweedehands kleding en de stand van het Fixteam Surhuisterveen, een initiatief van de gemeente en Plaatselijk Belang. Wethouder Van der Tuin: ,,De ‘fixers’ komen bij de mensen thuis en voeren gratis energiebesparende maatregelen uit. Denk aan het installeren van radiatorfolie, een douchetimer, tochtstrippen en een brievenbusborstel. Daarmee wordt jaarlijks al gauw een paar honderd euro bespaard.’’

17 maart 2023

Dankzij de steun van Rabobank kon stichting Boeren voor Buren in samenwerking VerspillingsMarkt vandaag voor de 8e keer groente, fruit en kruiden leveren aan het Rode Kruis Nederland in Zandvoort. Daar worden 100 Oekraïners, waarvan 23 kinderen, opgevangen sinds de oorlog uitbrak

Vandaag werden we verwelkomd met blije gezichten, hartverwarmende verhalen, traditionele gerechten, live muziek en geschenken. Bovenop de groente, fruit en kruiden van Vereniging FlevoFood en VaVersa doneerde de VerspillingsMarkt 100 kg Friese aardappelen, rode bieten soep en speelgoed. Een feestelijke dag, waarbij we erg dankbaar zijn om deze duurzame samenwerkingen.