Artikel Leeuwarder Courant over Piep(ers)show

Artikel Leeuwarder Courant over Piep(ers)show

12 februari 2022

Piepershow: grote en lelijke aardappelen zijn best te doen

Artikel: Leeuwarder Courant, 12 februari 2022, door Melle Veltman

Wat kun je allemaal met aardappelen die niemand wil hebben? Best veel, zo bleek gisteren tijdens de Piepershow in Buitenpost.

Het zal je maar gebeuren. Zit je chic te tafelen, komt de bediening langs voor een korte toelichting: “Ja, we hadden toevallig nog wat makreel in de koelkast liggen.” Of: “Dit was aardappelijs, maar ondertussen is het eerder een milkshake. Maar dat is alsnog wel lekker.” Het is dan ook geen alledaagse lunch, vrijdag bij de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Het is een Piepershow, uitgevoerd door koks in opleiding van ROC Friese Poort en georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt en de Friese Milieu Federatie (FMF). In de hoofdrol: de verspilde aardappel.

Verspilde aardappelen zijn er in alle soorten en maten. De ene ziet er simpelweg niet uit (diepe kloven, veel beschadigde plekken), de andere is te groot voor de supermarkt (je zal maar een anderhalve kilozak aardappelen kopen waar maar één aardappel in zit. Trouwens, reuze aardappelen passen ook niet in elke machine). Maar één ding hebben verspilde aardappelen gemeen. Ze zijn eigenlijk best goed te doen. Om dat te bewijzen, is er aardappelwijn, aardappelsoep en een moesje van aardappel gegarneerd met gefrituurde aardappelschil.

Tussendoor is het tijd voor feitjes. Wist je dat 10 tot 15 procent van aardappelen om kosmetische redenen ongeschikt is voor retail en horeca? Het doel is om mensen bewust te maken van voedselverspilling, vertelt Marieke van der Hoek van FMF. “We zijn geneigd om producten te kopen die nog een week meegaan, maar eigenlijk is dat zonde. Al het andere wordt dan gewoon weggegooid.” Studenten geeft ze dan ook de taak mee: ga een kwartier naar de winkel en koop zoveel mogelijk op datum. Hoe dan ook, de gasten (van aardappelverkoper tot worstenmaker) laten het zich smaken en het tafelgesprek is uiteraard verspilling.