Happy no waste-week

Happy no waste-week

12 december 2022 t/m 9 januari 2023

Ruim 45 studenten opleiding Live Communicatie van NHL Stenden hebben eind vorig jaar de ‘Happy No Waste’ week georganiseerd in samenwerking met de VerspillingsMarkt! De studenten hebben de opdracht gekregen om een workshop te bedenken om doelgroepen te inspireren, activeren en verbinden tot het verminderen van voedselverspilling. Voor de opdracht waren de studenten vrij in het kiezen van een activiteit, doelgroep en bijbehorende communicatiemiddelen. Gedurende de ‘Happy no Waste’ week vonden er tien workshops plaats.

Workshop 1: Samen voor zero waste (voorleesochtend groep 1/2/3)

Voor de workshop ‘Samen staan we sterk voor zero-waste’ is een voorleesboek ontwikkeld voor basisschoolkinderen om hen te onderwijzen over buitenbeentjes en vergeten groentes / fruit. Het verhaal neemt kinderen mee in de wereld van buitenbeentjes en vergeten groentes / fruit en hoe speciaal deze zijn en er mogen wezen. De basisschoolkinderen waren erg enthousiast over het voorleesboek en werden op het einde getrakteerd op een speciaal gevormde peer.

Workshop 2: Blend je beurs

Kinderen krijgen vaak fruit mee naar school. Niet al het fruit wat ze meekrijgen van hun ouders ziet er mooi uit; er zit wel eens een bruine banaan tussen of een appel met een bruin plekje. Wanneer het kind dit opmerkt, zijn ze snel van mening dat dit fruitstuk niet lekker is en dat het weggegooid kan worden. Studenten van het groepje ‘Blend je beurs’ zijn van mening dat zij deze gedachte bij kinderen kunnen veranderen doormiddel van hun evenement. Het doel van hun workshop was om kinderen er bewust van maken dat fruitstukken met plekjes en andere mankementen gewoon eetbaar zijn en meestal zelfs lekker in, in dit geval, een smoothie! Samen met kinderen is een heerlijke smoothie gemaakt van fruit met cosmetische imperfecties.

Workshop 3: Bingo

Voor de workshop ‘Bingo’ heeft een groepje studenten een bingo georganiseerd in een bejaardentehuis / gasthuis waar de bewoners konden meedoen. Bij aanvang van de bingo is een presentatie gegeven over voedselverspilling en project VerspillingsMarkt. Ook heeft het groepje diverse buitenbeentjes laten zien. De bingo bestond uit drie rondes en er waren vers pakketten met buitenbeetjes te winnen. Ook worden er tussen de rondes verschillende gerechten uitgedeeld. Deze gerechten zijn bereid met buitenbeentjes groente en fruit van Fjild VerspillingsMarkt.

Workshop 4: Beet pong

De workshop ‘Beetpong’ is gebaseerd op het welbekende drankspelletje ‘beer pong’, zodat studenten getriggerd werden om mee te doen. Voor het aangepaste spel ‘Beetpong’ werd uiteraard niet geshot met bier, maar met bietensap! Door een vraag te stellen over voedselverspilling, wanneer een balletje werd gegooid in één van de bekers, is er informatie over voedselverspilling meegegeven aan de deelnemende studenten. De winnaars van het spel werden naar huis gestuurd met een goed gevulde goodiebag met overgebleven groentes.

Workshop 5: Expositie Buitengewoon

Een groepje studenten heeft een expositie georganiseerd in samenwerking met het Natuurmuseum in Leeuwarden. De expositie was bedoeld om kinderen en ouders bewust te maken over voedselverspilling in Nederland en hoe men zelf een steentje kan bijdragen. De expositie bestond uit foto- en videoreportage over onder andere voedselverspilling, buitenbeentjes en een boerin, die haar groenten verbouwt voor een buurtwinkel. Er is er veel informatie gegeven aan bezoekers over voedselverspilling. Zo is er een tafel gemaakt met verschillende wist-je-datjes. De bedoeling was om te verbazen en doen laten realiseren met de weetjes.

Workshop 6: Healthy Sh*t

Voor deze workshop is een kraampje gepresenteerd in de hal van NHL Stenden. Bij dit kraampje werden er verschillende groentes in zakken uitgedeeld en informatie gegeven over voedselverspilling. In de zakken zaten genoeg groentes voor een smoothie voor één student. Om voor meer interactie en verbinding met de bezoeker te creëren, werden er smoothies uitgedeeld. De bezoekers konden deze proeven en mochten een tasje met ingrediënten meenemen naar huis.

Workshop 7: Reduce waste, re-juice

Voor deze workshop is een samenwerking aangegaan met Vitamine BO voor het organiseren van een smoothiebar met reststromen groente en fruit van Fjild VerspillingsMarkt. Vaak wordt overrijp fruit/groente weggegooid, omdat het er minder lekker uit zien. Echter, betekend dit niet altijd dat het niet meer kan worden opgegeten. Met Reduce waste, re-juice probeerden studenten in de hal van NHLStenden voorbijgangers te laten inzien en proeven dat minder mooi fruit een heerlijke smoothie maakt! Daarnaast hebben de studenten een receptenboek gemaakt met verschillende soorten smoothies. Op deze manier is de doelgroep na het evenement gestimuleerd om buitenbeentjes niet weg te gooien, maar te gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie.

Workshop 8: Bord met een verhaal

Voor de workshop ‘Bord met een verhaal’ is een stamppot boerenkool aangeboden op de menukaart van het restaurant van Nij Smellinghe. Voor de stamppot zijn reststromen boerenkool en aardappel van Fjild VerspillingsMarkt gebruikt voor de bereiding. Tijdens de workshop spraken studenten met bezoekers, patiënten en medewerkers van het ziekenhuis over voedselverspilling, de ‘Happy no Waste’ week en informatie over Fjild VerspillingsMarkt.

Workshop 9: Buitenbeentjes memory

“Jong geleerd is oud gedaan” is het uitgangspunt van workshop Buitenbeentjes Memory. Hoe leuk is het als kinderen hun ouders wat leren in plaats van andersom. Buitenbeentjes Memory is een memoryspel over voedspelverspilling. Hiervoor hebben een groepje studenten memory setjes gemaakt van ‘mooie’ groentes of fruit uit de supermarkt en ‘buitenbeentjes’ die net iets anders zijn met bijvoorbeeld een bruin plekje of een andere vorm. Beoogd werd met het memoryspel te laten inzien dat buitenbeentjes net zo smakelijk zijn als ‘mooie’ AGF producten uit de supermarkten. Naast deze memory is er hierbij ook een les gegeven over voedselverspilling. Dit op een eenvoudige manier en dus begrijpelijk voor kinderen om mee aan de slag te gaan. Aan het einde van de workshop kregen de kinderen allemaal een zakje met het memoryspel en een bijpassende flyer.

Workshop 10: Taste it, don’t waste it

Voor deze workshop is een ‘no-waste’-diner in restaurant De Skeve Toren georganiseerd. Tijdens het diner is gekookt met groente en fruit dat er niet mooi uitziet, maar wel gewoon heerlijk smaakt. De organisatie van het ‘no waste’-diner was in handen van de studenten. Zij stonden in de bediening en hielpen de kok met de bereiding van de gerechten voor het driegangenmenu. De veertig gasten kregen onder meer gazpacho van tomaat en pompoen, hete bliksem gegratineerd met brie, honing en noten en een taartje van appel en peer met vanille-ijs en karamelsaus voorgeschoteld.