Horeca Food Waste Challenge 2023

Horeca Food Waste Challenge 2023

1 februari 2023

De Horeca Food Waste Challenge is door Rabobank opgezet om in de horecasector de ecologische voetafdruk van voedsel te verkleinen en tegelijkertijd ondernemers te helpen om winstgevender te zijn. “De marges in de horeca zijn klein en staan door de stijgende kosten onder druk. Tegelijkertijd wordt er ook veel voedsel verspild aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank. “Het lijkt dan een abc’tje, maar de mogelijkheden voor voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling moeten wel inzichtelijk gemaakt worden. Dat lukt dankzij de Horeca Food Waste Challenge, die bijdraagt aan het verdienmodel én aan het verduurzamen van de onderneming.”

Op woensdag 1 februari was er een afsluitend viergangendiner in Restaurant KIEM, het opleidingsrestaurant van ROC Friese Poort. De studenten van de vakopleiding Zelfstandig Werkend Kok en Gastheer hadden creatieve oplossingen bedacht met reststromen uit de voedingssector, waaronder oud brood en groenten van de VerspillingsMarkt uit Buitenpost. Daarnaast waren er twee biertjes gebrouwen met reststromen AGF-producten van agrariërs en brood uit de Retail, in samenwerking met de VerspillingsMarkt en Brouwdok uit Harlingen.

In de opleidingsrestaurants van ROC Friese Poort is de afgelopen periode 20% minder voedsel verspild. Ook de restaurants in de regio rondden de uitdaging met succes af. Na een nulmeting in november, waarbij gedurende één week het voedselafval werd gemeten, werd het besparingspotentieel vastgesteld. Hierna werkten de bedrijven acht weken met hulp van de experts van Wastewatchers aan het realiseren van deze ambities. Bij de slotmeting is wederom gedurende een week al het voedselafval gemeten. Hieruit bleek dat de restaurants gemiddeld 15,22 procent minder voedselverspilling realiseerden.