Lokale aftrap Dutch Food Week in Buitenpost en Surhuisterveen

Lokale aftrap Dutch Food Week in Buitenpost en Surhuisterveen

6 oktober 2023

De Dutch Food Week is dé nationale week waarin heel Nederland bewust wordt gemaakt van duurzaam voedsel. Door honderden nationale en lokale activiteiten die in de week van 7 t/m 14 oktober plaatsvinden kan iedereen meedoen. Op vrijdag 6 oktober wordt de Dutch Food Week 2023 officieel geopend. De landelijke opening vindt plaats in Arnhem. Door een samenwerking van Fjild VerspillingsMarkt, Voedselbank Achtkarspelen en Rabobank wordt er ook in Friesland een lokale opening georganiseerd op diezelfde 6 oktober.

Programma
In de ochtend is er een interactief educatieprogramma op De Kruidhof in Buitenpost voor leerlingen van het Lauwers College. Voedselverspilling, armoede en voedselbanken staan hierin centraal. Er zijn gastsprekers, er wordt een voedingsquiz gespeeld en er is een blindproeverij met hapjes geproduceerd van reststromen door agrariërs uit Friesland. Vervolgens verplaatst het programma zich richting de voedselbank in Surhuisterveen waar door Fjild en Rabobank 65 borrelplanken worden aangeboden aan de gezinnen die afhankelijk zijn van deze voedselbank.

Lange borrelplank met streekproducten
Zogezegd vindt de landelijke opening plaats in Arnhem. Hier zullen producenten en innovatieve ondernemers (h)eerlijke producten aanbieden. Dit jaar is het thema van de Dutch Food Week ‘Weet wat je eet’. Er wordt een markt georganiseerd en kennis gemaakt met streekproducten. Deze streekproducten worden aangeboden op een lange borrelplank uit verschillende regio’s. Vanuit Friesland wordt er ook meegedaan aan deze lange borrelplank. Door Fjild VerspillingsMarkt is er een borrelplank ontwikkeld met reststromen van aardappelen, groenten en fruit afkomstig van agrariërs uit Friesland. Volgend jaar is de nationale aftrap van de Dutch Food Week 2024 namelijk in Bolsward, daarom is dit alvast een mooi ‘voorproefje’ op de komende editie.