Nieuws

4 februari 2022

Op vrijdag 11 februari van 12 tot 14 uur organiseert Fjild VerspillingsMarkt, De Friese Milieu Federatie en ROC Friese Poort een circulaire lunch. Om meer aandacht te vragen voor De Week van de Circulaire Economie (van 5 t/m 12 februari), wordt er een lunch georganiseerd waarin voedselverspilling en specifiek de aardappel centraal staan.

De koks-in-opleiding van ROC Friese Poort hebben een prachtig menu bedacht, waarbij de aardappel het hoofdingrediënt is. En niet zomaar een aardappel, maar juist de aardappel die door uiterlijk, grootte of andere onvolkomenheid normaal gesproken tot afval bestempeld wordt. Dat ‘niet geschikt’-stempel zetten wij als consumenten, maar ook de retailbranche – en in veel gevallen als gevolg daarvan, ook de boer zelf. Van verspilling naar veerkracht is dan ook het thema van deze lunch. Om te laten zien dat geen product verspild hoeft te worden, zowel niet thuis, als in de winkels, als in de restaurants. Na afloop krijg de gasten (geheime) recepten mee natuurlijk, zodat men ook thuis de verspilling tot stilstand kan brengen.

1 februari

WUR met het project CAN-DO-IT kwam dinsdag 1 februari op bezoek bij VerspillingsMarkt om gerechten vanuit voedselverspilling te proeven.

Hoe kan de WUR (Wageningen University Research) in Noord-Nederland een transitie naar een circulair voedselsysteem ondersteunen en waar mogelijk versnellen?

Dat wil het CAN-DO-IT project (onderzoek naar kringlooplandbouw in Noord-Nederland) onderzoeken. De transitie naar een circulair voedselsysteem vraagt om een fundamentele verandering van de markt, het beleid, technologie ontwikkeling en het gedrag van consumenten. De weg is complex, maar iedere stap in de goede richting doet er toe. Wij hebben daarom binnen dit project gekozen voor de small-wins benadering.

Naar een circulair voedselsysteem. De volgende 5 principes zijn toepasbaar en helpen om te kunnen produceren en consumeren binnen de draagkracht van onze aarde

:1. Het waarborgen van onze natuurlijke hulpbronnen: een gezonde bodem, schone lucht en wateren, biodiversiteit en natuur.

2. Het vermijden van voedselverliezen en -verspilling, inclusief het vermijden van overconsumptie of onnodige consumptie.

3. Het effectief gebruik van grondstoffen, o.a. het gebruik van vruchtbaar akkerland voor de productie van voedsel voor directe menselijke consumptie.

4. Het hergebruiken van onvermijdbare reststromen.

5. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het minimaliseren van het energieverbruik.

Gerechten die zijn geproefd tijdens de lunch:

– Tomatensoep (reststromen tomaten)

– Broodje groentekroket (groente snijafval van versnijder)

– Groente chips (reststromen wortel, rodebiet, aardappel)

– Appelperen sap (reststromen appels en peren)

– Munt kletskoppen (reststromen munt)

11 januari 2022

Eerstejaars studenten van de opleiding Live Communicatie van NHL Stenden zijn in samenwerking met Fjild bv en project VerspillingsMarkt bezig om een online event te organiseren, die aanstaande  woensdag 12 januari 2022 plaats gaat vinden: De ‘Happy No Waste Show’! Fjild bv en project VerspillingsMarkt organiseren jaarlijks met NHL Stenden het Happy no Waste event. Voorgaande jaren kreeg dit vorm in een fysieke en online streekmarkt. Dit maal wordt er een online event georganiseerd die volledig in het teken staat van goede voornemens: Happy no Waste! Voedselverspilling wordt die dag op een educatieve en interactieve manier onder de aandacht gebracht.

Alle betrokken studenten hebben zich voor een volle 100 % ingezet om samen met Fjild een leuk en leerzaam online evenement te organiseren. Dit maal gaan de studenten een talkshow organiseren. Tijdens de talkshow wordt u meegenomen in de wereld van voedselverspilling. Zo zijn de studenten in gesprek gegaan met boeren, is er een kijkje genomen bij de horeca, zijn lekkere recepten ontwikkeld en nog véél meer!

Met het project VerspillingsMarkt neemt Fjild bv het initiatief om kansrijke en duurzame vernieuwing te stimuleren en dagen we anderen uit tot een bijdrage en samenwerking. Er wordt naar een goede balans tussen People, Planet en Profit gezocht, waardoor evenwicht ontstaat tussen maatschappelijke, ecologische en economische doelstellingen.

Wij nodigen u dan ook uit om het evenement op woensdag 12 januari 2022 om 12:00 onze talkshow te volgen via een stream. De link naar de stream zal 11 januari op het Insta- en Facebook account van Happy no Waste en VerspillingsMarkt te vinden zijn. Het is tijdens het evenement ook mogelijk om vragen in te sturen via het streaming platform. Hier wordt tijdens de show aandacht aan besteed. Al nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral een kijkje op het Instagram account @Happy_No_Waste. Volg het account en doe gelijk mee met de winacties!

15 december 2021

VerspillingsMarkt heeft op 15 december de eerste nieuwsbrief verstuurd! Elk kwartaal wordt een nieuwsbrief verstuurd met ontwikkelingen, nieuws, onderzoeken en veel meer van VerspillingsMarkt. Op onze website kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief of u kunt hem direct bekijken met de button op de homepage!

10 december 2021

Op vrijdag 10 december is VerspillingsMarkt geïnterviewd door Anne Hoogstra voor het project CAN-DO-IT van Wageningen University & Research.

Het interview had als doel om toe te lichten wat er in de regio gebeurd op het gebied van kringlooplandbouw en ook wat voor obstakels initiatieven zijn tegengekomen bij het opzetten van hun initiatief. Dit kan helpen om deze obstakels aan te kaarten bij bijvoorbeeld beleidsmakers, zodat kringloopinitiatieven beter kunnen worden ondersteund en gestimuleerd.

VerspillingsMarkt blijft betrokken bij het verdere onderzoek en is benieuwd naar de uitkomsten!

3 december 2021

Het zal je maar gebeuren als biologische boer: verbouw je de lekkerste en gezondste winterwortels, laat de afnemer je zitten. Het overkwam Pyt en Rika Sipma en nu zitten ze letterlijk met een bult winterwortels ‘in hun maag’. Over het land uitrijden is een optie, maar dit gaat Pyt en Rika aan het hart. Biologisch eten hoort op tafel.

De biologische winterwortels gaan in zakken van 5 kilo voor de prijs per zak van slechts € 5,00!

24 november 2021

Studenten Live Communicatie van NHL Stenden hebben hun concept producties / workshops gepresenteerd aan VerspillingsMarkt. In samenwerking met NHL Stenden wordt voor het derde jaar oprij ‘Happy no Waste’ georganiseerd. De studenten hebben de opdracht gekregen een productie / workshop te ontwikkelen voor een hybride (-en coronaproof) event om voedselverspilling onder de aandacht te brengen. Het hybride event gaat plaatsvinden op 12 januari en staat in het teken van goede voornemens: Happy no Waste!

5 november 2021

Op vrijdag 5 november heeft er een Rijkregiobezoek plaatsgevonden met VerspillingsMarkt (Fjild)! De delegatie bestond uit prominenten uit Den Haag en burgemeesters uit de provincie. Tijdens het bezoek heeft VerspillingsMarkt met veel enthousiasme het project gepresenteerd. Ook werd de innovatieve klapschaats door Suver gepresenteerd, een ander project van Qop. Onder het genot van een heerlijk tomatensoepje, groentechips en broodje groentekroket – ontwikkeld door VerspillingsMarkt – werd met veel aandacht geluisterd naar de presentaties!

3 november 2021

Op woensdag 3 november heeft VerspillingsMarkt met projectpartner Greydanus een werkbezoek gedaan bij FZ Organic Food in Wolvega. FZ Organic Food is een producent van biologische levensmiddelen, actief in 32 landen in diverse (houdbare) categorieën met haar A-merken voor het natuurvoedings-kanaal: Trafo, Yakso, Bionova en Fryslaner. Het werkbezoek had als doel kennis te maken en te kijken naar mogelijke samenwerkingen.