Nieuws

16 maart 2022

Op dinsdag 1 februari is Fjild VerspillingsMarkt op werkbezoek geweest bij Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden om de mogelijkheden te spreken voor het bundelen van krachten voor het ontwikkelen van educatieve activiteiten. Het Fries Landbouwmuseum biedt momenteel  educatielessen aan kinderen over de voedselkringloop en cultureel erfgoed in eigen omgeving. Gekeken wordt naar mogelijkheden voor het ontwikkelen van educatieve activiteiten m.b.t. voedselverspilling en het verwaarden van reststromen. Tijdens het werkbezoek werd een rondleiding gegeven in het museum, informatie over de collecties gedeeld en gespard over mogelijkheden voor activiteiten.

Het Fries Landbouwmuseum kwam op 16 maart op werkbezoek bij Fjild VerspillingsMarkt op De Kruidhof in Buitenpost voor een vervolggesprek over de educatieve activiteiten en een samenwerking.  

7 maart 2022

Artikel: Fossylfrij Fryslân, 7 maart 2022, door redactie

Het project Verspillingsmarkt blijft stappen zetten, ditmaal met het concept FjildLokaal. Dit is een samenwerking tussen Freon Grien, Freon Van Hall Larenstein en De Kruidhof Hortus van Friesland. De bedoeling is een maatschappelijk verdienmodel te bedenken rondom lokale en duurzame voedselproductie.

Samenwerking

Het concept dient om ‘schakels in de voedselketen te inspireren en activeren om lokaal te gaan consumeren/produceren’, zo meldt onze Freon via de eigen kanalen. FjildLokaal mikt nu op het lokaal telen van kruiden, scheuten, kiemen en eetbare bloemen. Bedrijfskunde-studenten van de Hanzehogeschool Groningen gaan het project ondersteunen.

2 maart 2022

Vier studenten van de opleiding Bedrijfskunde aan Hanzehogeschool Groningen gaan onderzoek doen naar de strategische benadering van beoogde segmenten voor FjildLokaal. FjildLokaal heeft als doel om een ecologisch en maatschappelijk verdienmodel te ontwikkelen voor duurzame, lokale voedselproductie dat schakels in de voedselketen inspireert en activeert om lokaal te gaan consumeren/produceren en om toekomstige generaties te onderwijzen doormiddel van een educatieprogramma (lesmateriaal, workshops, activiteiten en lezingen) over het belang van duurzame, lokale voedselproductie en een gezond voedingspatroon.

FjildLokaal wil daarom in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein en botanische tuin De Kruidhof kruiden, scheuten, kiemen en eetbare bloemen lokaal en vraaggestuurd gaan telen om zodoende het gebruik van deze prachtige producten te stimuleren.

Met het onderzoek wordt beoogt inzicht te verkrijgen in de strategische benadering van beoogde segmenten voor het ecologisch en maatschappelijk verdienmodel van FjildLokaal.

12 Februari 2022

Acht keer een aardappelhapje op je bord verveelt niet

Artikel: Friesch Dagblad, 12 februari 2022, door Theo Klein

Koks in opleiding maken gerechten van ‘ongeschikte aardappelen’

Voedselverspilling

Een wafeltje van aardappelpuree met paling, aardappelsoep met worstjes en bleekselderij, aardappel met onderdruk gerookte wortel dat deed denken aan gerookte zalm. Liefs acht gerechtjes wisten jonge koks in opleiding van ROC Friese Poort vrijdagochtend te maken met ‘niet geschikte’ aardappelen.

Met 32 gasten zat het restaurant van De Kruidhof in Buitenpost vrijdag aan zijn corona-taks. De lunch met de aardappelgerechten was georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt, ROC Friese Poort en de Friese Milieu Federatie om de voedselverspilling aan de kaak te stellen. “Het is te gek voor woorden, maar is een aardappel te groot of te klein of zit er een deukje in dan wordt. Het als afval gezien”, zegt Marieke van der Hoek van de Friese Milieufederatie.

Alleen aardappelen met een doorsnede tussen vier en zes centimeter komen in de winkel

De meeste van die aardappelen worden verwerkt tot zetmeelproducten of aan dieren gevoerd. “Het komt zo wel in onze voedselketen, maar de boer krijgt voor veevoeraardappelen veel minder dan consumentenaardappelen.” Een deel brengt echter voor de boer zo weinig op dat het niet loont te oogsten.

Knoeperd

Volgens Tjalke Stoelwinder van aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, die de aardappelen leverde, komen inderdaad alleen aardappelen met een doorsnee tussen vier en zes centimeter in de winkel. Die consumentenmaat is volgens hem al zo lang hij in de aardappelhandel zit en dat is zeker 25 jaar. “Mensen willen niet twee aardappelen in een zakje van een kilo. De horeca zou afwijkende maten wel kunnen verwerken, maar niemand zit te wachten op een knoeperd van een aardappel op zijn bord.”

Prijs

Die consumentenmaat is echter vooral belangrijk voor de prijs die een boer voor zijn aardappelen krijgt. Verspilling vindt volgens hem vooral bij de consumenten plaats. “Vroeger aten de mensen elke dag aardappelen. Had je een paar over dan gebruikte je die een dag later weer. Nu hebben mensen zoveel alternatieven met rijst en pasta. Als ze vierhonderd gram uit een zakje gebruiken, dan verpietert de rest omdat ze pas een week later weer eens aardappelen op het menu hebben staan.” De resterende aardappel niet meer hoeven te verpieteren maar tot culinaire hoogstandjes zijn te verwerken, lieten de leerling-koks zien. De recepten komen op de websites van de drie organisatoren te staan, vertelt Van der Hoek. “En er komt ook een kookboekje. Van alle gerechten zijn daarom gelijk ook foto’s gemaakt voor in het boekje.”

12 februari 2022

Piepershow: grote en lelijke aardappelen zijn best te doen

Artikel: Leeuwarder Courant, 12 februari 2022, door Melle Veltman

Wat kun je allemaal met aardappelen die niemand wil hebben? Best veel, zo bleek gisteren tijdens de Piepershow in Buitenpost.

Het zal je maar gebeuren. Zit je chic te tafelen, komt de bediening langs voor een korte toelichting: “Ja, we hadden toevallig nog wat makreel in de koelkast liggen.” Of: “Dit was aardappelijs, maar ondertussen is het eerder een milkshake. Maar dat is alsnog wel lekker.” Het is dan ook geen alledaagse lunch, vrijdag bij de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Het is een Piepershow, uitgevoerd door koks in opleiding van ROC Friese Poort en georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt en de Friese Milieu Federatie (FMF). In de hoofdrol: de verspilde aardappel.

Verspilde aardappelen zijn er in alle soorten en maten. De ene ziet er simpelweg niet uit (diepe kloven, veel beschadigde plekken), de andere is te groot voor de supermarkt (je zal maar een anderhalve kilozak aardappelen kopen waar maar één aardappel in zit. Trouwens, reuze aardappelen passen ook niet in elke machine). Maar één ding hebben verspilde aardappelen gemeen. Ze zijn eigenlijk best goed te doen. Om dat te bewijzen, is er aardappelwijn, aardappelsoep en een moesje van aardappel gegarneerd met gefrituurde aardappelschil.

Tussendoor is het tijd voor feitjes. Wist je dat 10 tot 15 procent van aardappelen om kosmetische redenen ongeschikt is voor retail en horeca? Het doel is om mensen bewust te maken van voedselverspilling, vertelt Marieke van der Hoek van FMF. “We zijn geneigd om producten te kopen die nog een week meegaan, maar eigenlijk is dat zonde. Al het andere wordt dan gewoon weggegooid.” Studenten geeft ze dan ook de taak mee: ga een kwartier naar de winkel en koop zoveel mogelijk op datum. Hoe dan ook, de gasten (van aardappelverkoper tot worstenmaker) laten het zich smaken en het tafelgesprek is uiteraard verspilling.

11 februari 2022

Voor de Week van de Circulaire Economie heeft Fjild VerspillingsMarkt, ROC Friese Poort en De Friese Milieu Federatie op vrijdagmiddag 11 februari een lunch georganiseerd: De Piepershow! De lunch stond geheel in het teken van voedselverspilling en specifiek de aardappel. Studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok aan de ROC Friese Poort in Sneek hebben onder leiding van Gerard Voskuilen en Roel de Honneurs acht prachtige gerechten gemaakt met de aardappel als hoofdingrediënt.

Voor de lunch waren er 32 gasten. Van boeren en horecaondernemers tot beleidmakers, culinair historici, en groothandel waren te gast om met elkaar het gesprek aan te gaan over voedselverspilling en mogelijke oplossingen voor in de toekomst.

10 februari 2022

Op donderdag 10 februari waren leerlingen van het Lauwerscollege te gast bij Fjild VerspillingsMarkt om een workshop te volgen waarbij 8 gerechten met reststromen aardappel als hoofdingrediënt werden geproefd en beoordeeld. De circulaire workshop werd georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt, ROC Friese Poort en de Friese Milieu Federatie om verspilling van reststromen aardappelen op een culinaire manier onder de aandacht te brengen. Studenten aan de opleiding Gespecialiseerd kok van ROC Friese Poort Sneek hebben het 8-gangendiner bereidt en gepresenteerd aan de leerlingen van het Lauwerscollege.

De leerlingen van het Lauwerscollege zijn tijdens de workshop in de huid gekropen van ware voedselrecensenten en hebben nieuwe smaken, texturen en technieken van aardappel ondervonden en beoordeeld. Bij het uitserveren van ieder gerecht, werd het gerecht toegelicht en hoe aardappel als hoofdingrediënt terugkwam. Tussendoor werd informatie gegeven over voedselverspilling en reststromen aardappelen.

De jonge voedselrecensenten waren laaiend enthousiast over de workshop! De leerlingen waren geïnspireerd om met hun ouders thuis aan de slag te gaan met aardappelen en verschillende leerlingen toonde interesse in de opleiding Gespecialiseerd kok aan ROC Friese Poort in Sneek. Een aantal leerlingen vonden de nieuwe smaak- en textuurbelevingen nog al spannend, maar gaven aan thuis vaker zelf patatjes te maken!

7 februari 2022

Gisteravond was de Noardlike Fryske Wâlden te gast bij Fjild VerspillingsMarkt voor de aftrap van hun cursus Gastheer van het Landschap. De cursus is een samenwerking tussen Noardlike Fryske Wâlden en IVN.

Een enthousiaste groep van toerisme- en horecaondernemers maakte kennis met elkaar. Jan Willem Zwart vertelde meer over De Kruidhof en voorzitter Albert van der Ploeg over de activiteiten van Noardlike Fryske Wâlden.

VerspillingsMarkt heeft de cursus voorzien van heerlijke koffie/thee en koeken!

4 februari 2022

Op vrijdag 11 februari van 12 tot 14 uur organiseert Fjild VerspillingsMarkt, De Friese Milieu Federatie en ROC Friese Poort een circulaire lunch. Om meer aandacht te vragen voor De Week van de Circulaire Economie (van 5 t/m 12 februari), wordt er een lunch georganiseerd waarin voedselverspilling en specifiek de aardappel centraal staan.

De koks-in-opleiding van ROC Friese Poort hebben een prachtig menu bedacht, waarbij de aardappel het hoofdingrediënt is. En niet zomaar een aardappel, maar juist de aardappel die door uiterlijk, grootte of andere onvolkomenheid normaal gesproken tot afval bestempeld wordt. Dat ‘niet geschikt’-stempel zetten wij als consumenten, maar ook de retailbranche – en in veel gevallen als gevolg daarvan, ook de boer zelf. Van verspilling naar veerkracht is dan ook het thema van deze lunch. Om te laten zien dat geen product verspild hoeft te worden, zowel niet thuis, als in de winkels, als in de restaurants. Na afloop krijg de gasten (geheime) recepten mee natuurlijk, zodat men ook thuis de verspilling tot stilstand kan brengen.

1 februari

WUR met het project CAN-DO-IT kwam dinsdag 1 februari op bezoek bij VerspillingsMarkt om gerechten vanuit voedselverspilling te proeven.

Hoe kan de WUR (Wageningen University Research) in Noord-Nederland een transitie naar een circulair voedselsysteem ondersteunen en waar mogelijk versnellen?

Dat wil het CAN-DO-IT project (onderzoek naar kringlooplandbouw in Noord-Nederland) onderzoeken. De transitie naar een circulair voedselsysteem vraagt om een fundamentele verandering van de markt, het beleid, technologie ontwikkeling en het gedrag van consumenten. De weg is complex, maar iedere stap in de goede richting doet er toe. Wij hebben daarom binnen dit project gekozen voor de small-wins benadering.

Naar een circulair voedselsysteem. De volgende 5 principes zijn toepasbaar en helpen om te kunnen produceren en consumeren binnen de draagkracht van onze aarde

:1. Het waarborgen van onze natuurlijke hulpbronnen: een gezonde bodem, schone lucht en wateren, biodiversiteit en natuur.

2. Het vermijden van voedselverliezen en -verspilling, inclusief het vermijden van overconsumptie of onnodige consumptie.

3. Het effectief gebruik van grondstoffen, o.a. het gebruik van vruchtbaar akkerland voor de productie van voedsel voor directe menselijke consumptie.

4. Het hergebruiken van onvermijdbare reststromen.

5. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het minimaliseren van het energieverbruik.

Gerechten die zijn geproefd tijdens de lunch:

– Tomatensoep (reststromen tomaten)

– Broodje groentekroket (groente snijafval van versnijder)

– Groente chips (reststromen wortel, rodebiet, aardappel)

– Appelperen sap (reststromen appels en peren)

– Munt kletskoppen (reststromen munt)