Voorgerecht: Gravad Lax wortel

Voorgerecht: Gravad Lax wortel

15 april 2022

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 winterpenen
  • 10 gram zout
  • 15 gram mosterd
  • Peterselie 150 gr
  • Koriander 100 gr
  • Bieslook 100 gr

Dit heb je nodig:

  • Snijplank
  • Dunschiller
  • Koks mes
  • Bekken
  • Lepel
  • Vacuümverpakking
  • Aluminiumfolie

Aan de slag:     

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Schil de wortels en wikkel ze met het zout in aluminiumfolie.

3. Doe ze in de oven en pof ze 50 minuten op 200 graden en laat ze afkoelen in het aluminiumfolie.

4. Spoel het zout van de wortels af en snij de kruiden fijn.         

5. Voeg de kruiden toe aan de mosterd en meng dit goed door elkaar heen.     

6. Smeer dit dik over de wortels heen en verpak ze in een vacuümverpakking       

7. Laat dit marineren voor 1 nacht.       

8. Snij dan de wortel in stukken van ongeveer 5 cm en eet smakelijk!

Wist u dat in wortels grote hoeveelheid bètacaroteen zit en dat is goed voor een hele hoop dingen. In het lichaam wordt dit stofje omgezet in vitamine A? Vitamine A is niet alleen belangrijk voor de weerstand, ook voor het gezichtsvermogen. Men gaat er dus echt beter van zien! Verder is bètacaroteen een belangrijke antioxidant en dat helpt weefsels weer om te beschermen tegen schade en veroudering.

Recept van Dion, student Gespecialiseerd kok aan ROC Friese Poort in Sneek. Foto door Henri Vos.