Toenemende interesse in reststromen (AGF) van agrariërs!

Toenemende interesse in reststromen (AGF) van agrariërs!

23 mei 2022

Goed nieuws: de interesse in reststromen (AGF) van agrariërs neemt toe! Allerlei nieuwe initiatieven / werkprocessen met reststromen en inkoop van reststromen door grote retailers tonen dit aan. Zo koopt Albert Heijn met hun concept ‘Mister Kitchen’ grote partijen reststromen tomaten op van ketenpartner Van Der Kaaij voor het ontwikkelen van heerlijke sauzen, pizza’s en spreads (Mister Kitchen, 2022).

De circulaire keuken van Looop is een goed voorbeeld van een bedrijf dat momenteel op grote schaal in Nederland reststromen verwaard tot hoogwaardige producten. Looop is gespecialiseerd in het opwaarderen van ‘natte’ reststromen, zoals aardappelschillen, vloeibare tarwezetmeel en chocoladewater. Deze worden opgehaald onder strikte (voedsel)veiligheidsnormen, getest op nutritionele inhoud, naar verwerkers getransporteerd en ‘ge-upcycled’ tot een waardevol product. Looop brengt op deze manier jaarlijks zo’n 2 miljard kilo bijproducten en reststromen tot waarde, waarvan circa 1,1 miljard kilo binnen de voedselketen blijft (Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, 2022).