Wat beweegt ons

Een derde van het geproduceerde voedsel wereldwijd wordt weggegooid, dit is 1,6 miljard ton aan voedsel per jaar. In Nederland gooien we gemiddeld per persoon zo’n 50 kg aan voedsel weg, wat ons 150 euro kost. Met alle Nederlanders samen gooien we 4,4 miljard euro weg en wereldwijd is dit zelfs 550 miljard euro.

De top 5 van wereldwijde voedselverspilling

 

  1. Fruit & Groente
  2. Granen
  3. Wortels & Knollen
  4. Zuivel
  5. Vlees

De top 5 van voedselverspilling in Nederlandse huishoudens

  • Brood 17 procent

  • Zuivel 13 procent

  • Groente 9 procent

  • Fruit 8 procent

  • Aardappelen 7 procent

De top 5 van voedselverspilling in Nederlandse huishoudens wijkt nogal af van de wereldwijde top 5. Dit komt doordat bij de totale voedselverspilling het grootste deel wordt veroorzaakt door mislukte oogsten en transportproblemen. In Nederland worden er veel GFT producten verspild vanwege cosmetische redenen en verpakkingsfouten. Bij zuivel en vlees heeft dit vooral te maken met houdbaarheidsdata en het vroegtijdig ontstaan van schimmels en bacteriën (TooGoodToGo, 2020).

Binnen de voedselverspilling zijn er verschillende plaatsen waar het voedsel verspild wordt. Hieronder worden de grootste voedselverspillers weergegeven (Instock, 2020).

  • Consument 42 procent

  • Producent 39 procent

  • Horeca 14 procent

  • Retailers 5 procent

Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 6 procent van de productie van broeikasgassen, die de aarde opwarmen. Als er op de wereld geen voedsel meer verspild wordt, komt er per jaar 4,4 miljoen ton CO2 minder in de atmosfeer terecht (Milieu Centraal).