De Piep(ers)show

Piep(ers)show

 

 

‘In het kader van de week van de circulaire economie hebben onze koks in opleiding een circulaire 8-gangen lunch samengesteld van afgekeurde aardappels’, legt Gerard van Voskuilen van ROC Friese Poort uit. ‘Zoals een wafeltje van aardappelpuree met makreel, aardappelsoep met wortels en bleekselderij, aardappel met onder druk gerookte wortel’. Donderdag 10 februari en vrijdag 11 februari 2022 kwamen leerlingen van het Lauwers College en andere genodigden, zoals Circulair Friesland, naar Fjild | VerspillingsMarkt bij De Kruidhof in Buitenpost voor een speciale aardappel lunch met als thema ‘Piep(ers)show’. ‘Op deze manier willen we iedereen, maar vooral jongeren, laten ontdekken wat mogelijk is om voedselverspilling tegen te gaan’’ , vult Bas Daanje van ROC Friese Poort aan. ‘Onze leerlingen hebben vooral nieuwe smaken ontdekt en willen vaker aardappelen eten’, zo reageert Jelle Hoogterp van het Lauwers College.

 

Geen voedselafval meer
Het is dan ook hoog tijd om de bewustwording op gang te brengen, dat ook restpartijen nog prima ingezet kunnen worden voor consumptie of voor verwerking tot andere producten. Omdat deze aardappel door uiterlijk, grootte of andere onvolkomenheid normaal gesproken als afval wordt beschouwd.

 

Van verspilling naar veerkracht
Van verspilling naar veerkracht is dan ook het thema van deze lunch. Gasten komen uit de horeca, maar ook uit bedrijven en organisaties die bij uitstek geschikt zijn om stappen te zetten in het gebruik van etenswaren die verspild dreigen te worden. De drie gelegenheid samenwerkingspartners willen vooral inspireren, activeren en verbinden. Met als einddoel de reststromen, zijstromen en derving een nieuwe bestemming te geven, waardoor er geen voedsel meer verspild wordt.

 

Recepten delen
‘Vandaag willen we voedselverspilling aan de kaak stellen. Het is te gek voor woorden, maar is een aardappel te groot of te klein of zit er een deukje in dan wordt het als afval gezien’, zegt Marieke van der Hoek van de Friese Milieufederatie. Na afloop worden de recepten gedeeld via de websites van de drie partners en zien we de gerechten hopelijk terug op menukaarten her en der in de provincie Fryslân.

 

Week van de Circulaire Economie
De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse landelijke campagneweek die de transitie naar een circulaire economie aanjaagt en versnelt. Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari 2022 zetten ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en allerlei andere organisaties hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. In 2022 is het thema van de Week van de Circulaire Economie ‘Actieplan voor de toekomst: Laat je inspireren om mee te doen, want duurzaam verder is de enige optie’. Vragen die centraal staan zijn ‘We moeten in actie komen om in 2050 volledig circulair te zijn, maar hoe doen we dit?’,

 

Levensecht onderwijs
Deze verspillings-lunch, in samenwerking met Fjild | VerspillingsMarkt en de Friese Milieu Federatie, is een voorbeeld van levensecht onderwijs’, licht Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘Studenten treden buiten theoretische kaders en gaan de uitdaging aan om te komen met vernieuwende ideeën’. Door excursies, gastlessen en workshops van innovatieve bedrijven ervaren studenten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de de circulaire economie. Zij leren hierdoor hoe het bedrijfsleven functioneert en ontvangen een prikkel om ondernemend gedrag te vertonen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op circulariteit gericht is.

 

Bron: www.radionof.nl / Meer informatie over voedselverspilling: www.verspillingsmarkt.nl