Nieuws

15 november 2022

VerspillingsMarkt (uitgenodigd door CircleOfFood) mocht samen met Maarten Pennewaard van het LC en Tom Zwerver van ROC Friese Poort het jaarlijkse terugkerend wedstrijd tussen de gespecialiseerd koks jureren. Met als thema de verspilde appel. Maak een dessert en verwerk de hele appel. Complimenten aan alle studenten voor de creativiteit en enthousiaste verhalen en 14 mooie smaken. Uiteraard de felicitaties aan de winnaars: Max, Youri en Justin.

14 november 2022

Studenten van Van Hall Larenstein krijgen de opdracht een productieproces- en locatie te ontwerpen op basis van eerder verworven productontwikkeling en literatuurstudie. Het proces zal voor studenten Voedingsmiddelentechnologie betrekking hebben op de productie van stampotbrood. Het procesontwerp bevat de volgende aspecten:procestechnologie, procescontrole, TQM, procesontwerp, productdefiniëring, duurzame technologie, productielogistiek, kostprijs, investeringen. Het ontwerp wordt gemaakt door een projectteam van 4-6 studenten. Elke student is verantwoordelijk voor een aantal aspecten van het ontwerp. Voor dit aspect doet de student voorstellen aan het projectteam. De gemaakte keuzes moeten verantwoord worden. In het projectteam beslissen alle leden mee over de uiteindelijke keuzes in het ontwerp. Het eindproduct van de module is een ontwerp voor een productieproces- en locatie. Dit ontwerp wordt in een rapport beschreven en mondeling gepresenteerd aan de VerspillingsMarkt.

10 november 2022

jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood retour gestuurd naar de leverancier. Daarvan is circa 50.000 ton geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Maar hoe? Onder leiding van Peter Weegels (directeur European Bakery Innovation Centre) gingen op donderdag 10 november studenten van Mbo Life Sciences en Hogeschool van Hall Larenstein aan de slag. Het resultaat: versuikerde broodpasta, ontstaan door een enzymatische omzetting van zetmeel in brood. Een bruikbaar ingrediënt voor koekjes, stroop, cupcakes, bier en ijs! Proef, deel het enthousiasme en haak aan!

7 november 2022

Productontwikkeling met Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences! Op dinsdag 8 november hebben groepen studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein producten gepresenteerd ontwikkeld uit reststromen van agrariërs uit Noordoost Friesland en reststromen kruiden van De Kruidhof, in opdracht van de VerspillingsMarkt. Zo is er ‘stampotbrood’ gepresenteerd die voornamelijk geproduceerd zijn met reststromen aardappelen, wortelen, uien en tuinkruiden. Daarnaast heeft een groep studenten ‘babyvoeding’ ontwikkeld uit reststromen aardappelen, groenten, fruit en tuinkruiden.

7 november 2022

Ruim 45 studenten opleiding Live Communicatie van NHL Stenden gaan de ‘Happy No Waste ‘ Week organiseren in samenwerking met de VerspillingsMarkt! De aftrap was vandaag… het doel (streven naar een gesloten voedselkringloop) is om doelgroepen te inspireren, activeren en verbinden om voedselverspilling tegen te gaan. Wordt vervolgd…

5 november 2022

Bij voedselverspilling komen wij dit jaar veel verschillende producten tegen die om ‘cosmetische’ reden niet aansluiten bij de wensen van de markt. Deze producten zijn afkomstig uit de landbouw, akkerbouw en (glas)tuinbouw en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt. De producten sluiten niet aan op de wensen van de markt, maar zijn gewoon bruikbaar voor menselijke consumptie.

2 november 2022

Zes studenten van Hanzehogeschool Groningen (Bedrijfskunde) onderzoeken in samenwerking met VerspillingsMarkt, de behoefte van agrariërs in een online platform waar reststromen aangeboden worden. Vanochtend starte het onderzoek bij Tempelsteed in Engwierum.

15 oktober 2022

Zaterdag 15 oktober genoten ruim 1500 bezoekers van een prachtige Oogstdag op De Kruidhof. Een geslaagde afsluiter van een mooi seizoen! De bezoekers, waaronder veel kinderen, genoten van het gevarieerde aanbod van de vele standhouders, een fruitshow en diverse activiteiten. Er waren meerdere stands met lekkernijen. De likeurproeverij, met zelfgemaakte likeuren, bleek ook een groot succes! We kijken terug op een geslaagde dag!

11 oktober 2022

In het kader van Dutch Food Week gaat ROC Friese Poort Sneek aan de slag met ‘buitenbeentjes’… voor lekkere en gezonde soepen (aardappel en tomaat) en gezonde snacks (appel en peer)… alle producten geleverd door de partners van VerspillingsMarkt.