Nieuws

25 november 2022

Op vrijdag 25 november heeft VerspillingsMarkt een gastcollege verzorgd bij ROC Friese Poort Sneek. Onder begeleiding van Gerard Voskuilen gaan 13 studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine een challenge aan om een product te ontwikkelen uit reststromen brood, aardappelen en groenten. Succes studenten!

24 november 2022

Hallo iedereen, het is weer tijd om ons in te zetten voor de VerspillingsMarkt om doelgroepen te inspireren, activeren en verbinden om voedselverspilling te voorkomen. Ook dit jaar gaan we dat doen met het event’ Happy No Waste’. Echter doen we het dit jaar in een hele week… de ‘Happy No Waste Week’. Dit jaar neemt klas 1C en 1D Live Communicatie het organiseren van het Happy No Waste event over. Zij zijn met een geheel nieuw concept gekomen: de Happy No Waste Week met 10 workshops/events/acties.

23 november 2022

In oktober is het seizoen traditioneel afgesloten met de Oogstdag, Fruitshow en informatie over voedselverspilling op De Kruidhof. Kinderen vermaakten zich met leuke educatieve programma’s. Al met al een zeer geslaagde seizoen afsluiter! De Kruidhof is nu gesloten voor het publiek, maar nog steeds op afspraak te bezoeken. De multifunctionele ruimte wordt verbouwd naar een onderzoekscentrum, veldlaboratorium en kenniswerkplaats door gemeente Achtkarspelen. Inmiddels is de verbouwing van start gegaan. Dit jaar wordt de ruimte gesloopt en vanaf begin volgend jaar wordt de ruimte naar de huidige wensen verbouwd. In de multifunctionele ruimte worden twee keukens geplaatst waar o.a. voor demonstraties, workshops en onderwijs kunnen worden gegeven. De VerspillingsMarkt staat te trappelen om de nieuwe ruimte te gaan gebruiken voor bijeenkomsten, workshops en veel meer!

15 november 2022

VerspillingsMarkt (uitgenodigd door CircleOfFood) mocht samen met Maarten Pennewaard van het LC en Tom Zwerver van ROC Friese Poort het jaarlijkse terugkerend wedstrijd tussen de gespecialiseerd koks jureren. Met als thema de verspilde appel. Maak een dessert en verwerk de hele appel. Complimenten aan alle studenten voor de creativiteit en enthousiaste verhalen en 14 mooie smaken. Uiteraard de felicitaties aan de winnaars: Max, Youri en Justin.

14 november 2022

Studenten van Van Hall Larenstein krijgen de opdracht een productieproces- en locatie te ontwerpen op basis van eerder verworven productontwikkeling en literatuurstudie. Het proces zal voor studenten Voedingsmiddelentechnologie betrekking hebben op de productie van stampotbrood. Het procesontwerp bevat de volgende aspecten:procestechnologie, procescontrole, TQM, procesontwerp, productdefiniëring, duurzame technologie, productielogistiek, kostprijs, investeringen. Het ontwerp wordt gemaakt door een projectteam van 4-6 studenten. Elke student is verantwoordelijk voor een aantal aspecten van het ontwerp. Voor dit aspect doet de student voorstellen aan het projectteam. De gemaakte keuzes moeten verantwoord worden. In het projectteam beslissen alle leden mee over de uiteindelijke keuzes in het ontwerp. Het eindproduct van de module is een ontwerp voor een productieproces- en locatie. Dit ontwerp wordt in een rapport beschreven en mondeling gepresenteerd aan de VerspillingsMarkt.

10 november 2022

jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood retour gestuurd naar de leverancier. Daarvan is circa 50.000 ton geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Maar hoe? Onder leiding van Peter Weegels (directeur European Bakery Innovation Centre) gingen op donderdag 10 november studenten van Mbo Life Sciences en Hogeschool van Hall Larenstein aan de slag. Het resultaat: versuikerde broodpasta, ontstaan door een enzymatische omzetting van zetmeel in brood. Een bruikbaar ingrediënt voor koekjes, stroop, cupcakes, bier en ijs! Proef, deel het enthousiasme en haak aan!

7 november 2022

Productontwikkeling met Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences! Op dinsdag 8 november hebben groepen studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein producten gepresenteerd ontwikkeld uit reststromen van agrariërs uit Noordoost Friesland en reststromen kruiden van De Kruidhof, in opdracht van de VerspillingsMarkt. Zo is er ‘stampotbrood’ gepresenteerd die voornamelijk geproduceerd zijn met reststromen aardappelen, wortelen, uien en tuinkruiden. Daarnaast heeft een groep studenten ‘babyvoeding’ ontwikkeld uit reststromen aardappelen, groenten, fruit en tuinkruiden.

7 november 2022

Ruim 45 studenten opleiding Live Communicatie van NHL Stenden gaan de ‘Happy No Waste ‘ Week organiseren in samenwerking met de VerspillingsMarkt! De aftrap was vandaag… het doel (streven naar een gesloten voedselkringloop) is om doelgroepen te inspireren, activeren en verbinden om voedselverspilling tegen te gaan. Wordt vervolgd…

5 november 2022

Bij voedselverspilling komen wij dit jaar veel verschillende producten tegen die om ‘cosmetische’ reden niet aansluiten bij de wensen van de markt. Deze producten zijn afkomstig uit de landbouw, akkerbouw en (glas)tuinbouw en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt. De producten sluiten niet aan op de wensen van de markt, maar zijn gewoon bruikbaar voor menselijke consumptie.

2 november 2022

Zes studenten van Hanzehogeschool Groningen (Bedrijfskunde) onderzoeken in samenwerking met VerspillingsMarkt, de behoefte van agrariërs in een online platform waar reststromen aangeboden worden. Vanochtend starte het onderzoek bij Tempelsteed in Engwierum.